Quasi-tożsamość
W algebrze uniwersalnej quasi -tożsamość jest implikacją formy
- s 1 = t 1 ∧ … ∧ s n = t n → s = t
gdzie s 1 , ..., s n , t 1 , ..., t n , s i t są terminami zbudowanymi ze zmiennych przy użyciu symboli operacji o określonej sygnaturze .
Quasi-tożsamość sprowadza się do równania warunkowego, dla którego same warunki są równaniami. Alternatywnie można to postrzegać jako dysjunkcję nierówności i jednego równania s 1 ≠ t 1 ∨ ... ∨ s n ≠ t n ∨ s = t — to znaczy jako określoną klauzulę Horna . Quasi-tożsamość z n = 0 jest zwykłą tożsamością lub równaniem, więc quasi-tożsamości są uogólnieniem tożsamości.
Zobacz też
- Burris, Stanley N.; HP Sankappanavar (1981). Kurs algebry uniwersalnej . Springera . ISBN 3-540-90578-2 . Bezpłatne wydanie internetowe .
Kategorie: