Wykres funkcji podwójnej gamma Barnesa G(z) na płaszczyźnie zespolonej od -2-2i do 2+2i z kolorami utworzonymi za pomocą funkcji Mathematica 13.1 ComplexPlot3D
W matematyce funkcja G Barnesa G ( z ) jest funkcją , która jest rozszerzeniem superczynników na liczby zespolone . Jest powiązany z funkcją gamma , funkcją K i stałą Glaishera-Kinkelina i został nazwany na cześć matematyka Ernesta Williama Barnesa . Można to zapisać w kategoriach podwójnej funkcji gamma .
G Barnesa jest zdefiniowana w następującej postaci iloczynu Weierstrassa :
sol ( 1 + z ) = ( 2 π
)
z
/
2
exp
(
-
z +
z
2
( 1 + γ )
2
)
∏
k = 1
∞
{
(
1 +
z k
)
k
exp
(
z
2
2 k
- z
)
}
{\ Displaystyle G (1 + z) = (2 \ pi) ^ {z / 2} \ exp \ lewo (- {\ Frac {z + z ^ {2} (1 + \ gamma)} {2}} \ prawo)\,\prod _{k=1}^{\infty}\left\{\left(1+{\frac {z}{k}}\right)^{k}\exp \left({\ frac {z^{2}}{2k}}-z\prawo)\prawo\}}
gdzie
γ
{\ Displaystyle \, \ gamma}
jest stałą Eulera-Mascheroniego , exp ( x ) = e x jest funkcją wykładniczą, a Π oznacza mnożenie ( wielkie litery pi ).
Jako cała funkcja G jest rzędu drugiego i typu nieskończonego . Można to wywnioskować z podanego poniżej rozwinięcia asymptotycznego.
Funkcja G Barnesa wzdłuż części osi rzeczywistej
Równanie funkcyjne i argumenty całkowite
G Barnesa spełnia równanie funkcyjne
sol ( z + 1 ) = Γ ( z ) sol ( z )
{\ Displaystyle G (z + 1) = \ Gamma (z) \, G (z)}
z normalizacją G (1) = 1. Zwróć uwagę na podobieństwo między równaniem funkcyjnym funkcji G Barnesa i funkcji gamma Eulera :
Γ ( z + 1 ) = z Γ ( z ) .
{\ Displaystyle \ Gamma (z + 1) = Z \, \ Gamma (z).}
Z równania funkcjonalnego wynika, że G przyjmuje następujące wartości jako argumenty całkowite :
sol ( n ) =
{
0
0
gdyby
n = , - 1 , - 2 , …
∏
ja =
0
n - 2
ja !
jeśli
n = 1 , 2 , …
{\ Displaystyle G (n) = {\ rozpocząć {przypadki} 0 i {\ tekst {jeśli}} n = 0, -1, -2, \ kropki \\\ prod _ {i = 0}^{n-2}i!&{\text{if }}n=1,2,\dots \end{przypadki}}}
(w szczególności
0
0
sol ( ) = , sol ( 1 ) = 1
{\ Displaystyle \, G (0) = 0, G (1) = 1}
)
sol ( n ) =
( Γ ( n )
)
n - 1
K. ( n )
{\ Displaystyle G (n) = {\ Frac {(\ Gamma (n)) ^ {n-1}} {K (n)} }}
gdzie oznacza funkcję gamma
Γ ( x ) {\ Displaystyle \, \ Gamma (x)
,
a K oznacza funkcję K. } Równanie funkcjonalne jednoznacznie definiuje funkcję G, jeśli warunek wypukłości,
re
3
re
x
3
sol ( x ) ≥
0
{\ Displaystyle \, {\ Frac {d ^ {3}} {dx ^ {3}}} G (x) \ geq 0}
jest dodany. Dodatkowo funkcja Barnesa G spełnia wzór na duplikację,
sol ( x ) sol
(
x +
1 2
)
2
sol ( x + 1 ) =
mi
1 4
ZA
- 3
2
- 2
x
2
+ 3 x -
11 12
π
x -
1 2
sol
(
2 x
)
{\ Displaystyle G (x) G \ lewo (x + {\ Frac {1} {2}} \ prawo) ^ {2} G (x + 1) = e ^ {\ Frac {1} {4}} A ^ {-3}2^{-2x^{2}+3x-{\frac {11}{12}}}\pi ^{x-{\frac {1}{2}}}G\left(2x\ Prawidłowy)}
Charakteryzacja
Podobnie jak w przypadku twierdzenia Bohra-Mollerupa dla funkcji gamma , dla stałej mamy dla
fa
x
0
sol
)
( x ) = do
(
( x )
{\ Displaystyle f (x) = cG }
fa ( x + 1 ) = Γ ( x ) fa ( x )
{\ Displaystyle f (x + 1) = \ Gamma (x) f (x)}
i dla
x >
0
{\ displaystyle x> 0}
fa ( x + n ) ∼ Γ ( x
)
n
n
(
x 2
)
fa ( n )
{\ Displaystyle f (x + n) \ sim \ Gamma (x) ^ {n} n ^ {x \ wybierz 2} f (N)}
jak
n → ∞
{\ Displaystyle n \ do \ infty}
.
Wartość na 1/2
sol
(
1 2
)
=
2
1 24
mi
3 2
ζ ′
( - 1 )
π
-
1 4
.
{\ Displaystyle G \ lewo ({\ tfrac {1} {2}} \ prawo) = 2 ^ {\ Frac {1} {24}} e ^ {{\ Frac {3} {2}} \ zeta '( -1)}\pi ^{-{\frac {1}{4}}}.}
[ potrzebne źródło ] [ ważność? ]
Formuła odblaskowa 1.0
Równanie różnicowe dla funkcji G, w połączeniu z równaniem funkcyjnym dla funkcji gamma , może być użyte do uzyskania następującego wzoru odbicia dla funkcji G Barnesa (pierwotnie udowodnionego przez Hermanna Kinkelina ):
log sol ( 1 - z ) = log sol ( 1 + z ) - z log 2 π +
0
∫
z
π x łóżko polowe π x re x .
{\ Displaystyle \ log G (1-z) = \ log G (1 + z) -z \ log 2 \ pi + \ int _ {0} ^ {z} \ pi x \ łóżeczko \ pi x \, dx. }
Całkę logarytmiczną styczną po prawej stronie można ocenić za pomocą funkcji Clausena (rzędu 2), jak pokazano poniżej:
2 π log
(
sol ( 1 - z )
sol ( 1 + z )
)
= 2 π z log
(
grzech π z
π
)
+
Cl
2
( 2 π z )
{\ Displaystyle 2 \ pi \ log \ lewo ({\frac {G(1-z)}{G(1+z)}}\right)=2\pi z\log \left({\frac {\sin \pi z}{\pi }}\ po prawej)+\nazwa operatora {Cl} _{2}(2\pi z)}
,
że
logarytmicznej
wyniku
d x
zależy od następującej oceny całki cotangens: wprowadzenie notacji
( d
/
całki
dla
) log ( grzech π x ) = π łóżko polowe π x
{\ Displaystyle \, (d / dx) \ log (\ sin \ pi x) = \ pi \ łóżeczko \ pi x} daje całkowanie
cotangens i wykorzystanie faktu przez części
Lc ( z )
=
0
∫
z
π x łoże π x re x
= z log ( grzech π z ) -
0
∫
z
log ( grzech π x ) re x
= z log ( grzech π z ) -
0
∫
z
[
log ( 2 grzech π x ) - log 2
]
re x
= z log ( 2 grzech π z ) -
0
∫
z
log ( 2 grzech π x ) re x .
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} \ nazwa operatora {Lc} (z) & = \ int _ {0} ^ {z} \ pi x \ łóżeczko \ pi x \, dx \\& = z \ log (\ sin \pi z)-\int _{0}^{z}\log(\sin \pi x)\,dx\\&=z\log(\sin \pi z)-\int _{0}^{ z}{\Bigg [}\log(2\sin \pi x)-\log 2{\Bigg ]}\,dx\\&=z\log(2\sin \pi z)-\int _{0 }^{z}\log(2\sin \pi x)\,dx.\end{wyrównane}}}
y = 2 π x ⇒
}
x = re y
/
( 2 π )
{\ Displaystyle \, y = 2 \ pi x \ Strzałka w prawo dx = dy / (2 \ pi
re )
z log ( 2 grzech π z ) -
1
2 π
0
∫
2 π z
log
(
2 grzech
y 2
)
re y .
{\ Displaystyle Z \ log (2 \ sin \ pi z) - {\ Frac {1} {2 \ pi}} \ int _ {0} ^ {2 \ pi z} \ log \ lewo (2 \ sin {\ frac {y}{2}}\right)\,dy.}
Funkcja Clausena – drugiego rzędu – ma reprezentację całkową
Cl
2
( θ ) = -
0
∫
θ
log
|
2 grzech
x 2
|
d x .
{\ Displaystyle \ nazwa operatora {Cl} _ {2} (\ teta) = - \ int _ {0} ^ {\ teta} \ log {\ Bigg |} 2 \ sin {\ frac {x} {2}} \Bigg |}\,dx.}
Jednak w przedziale znak wartości bezwzględnej w całce
0
całce
ponieważ w zakresie
można
funkcji
pominąć , „ półsinus” w jest ściśle dodatnia i ściśle różna od zera. Porównując tę definicję z powyższym wynikiem dla całki log tangens, wyraźnie zachodzi następująca zależność:
Lc ( z ) = z log ( 2 grzech π z ) +
1
2 π
Cl
2
( 2 π z ) .
{\ Displaystyle \ nazwa operatora {Lc} (z) = z \ log (2 \ sin \ pi z) + {\ Frac {1} {2 \ pi}} \ nazwa operatora {Cl} _ {2} (2 \ pi z ).}
Tak więc, po niewielkim przestawieniu terminów, dowód jest zakończony:
2 π log
(
sol ( 1 - z )
sol ( 1 + z )
)
= 2 π z log
(
grzech π z
π
)
+
Cl
2
( 2 π z ) . ◻
{\ Displaystyle 2 \ pi \ log \ lewo ({\ Frac {G (1-z)} {G (1 + z)}} \ prawej) = 2 \ pi z \ log \ lewo ({\ frac {\ sin \pi z}{\pi }}\right)+\nazwa_operatora {Cl} _{2}(2\pi z)\,.\,\Box }
Korzystając z relacji
sol ( 1 + z ) = Γ ( z ) sol ( z )
{\ Displaystyle \, G (1 + z) = \ Gamma (z) \, G (z)}
i dzieląc wzór odbicia przez współczynnik z
2 π
{\ Displaystyle \, 2 \ pi}
daje równoważną formę:
log
(
sol ( 1 - z )
sol ( z )
)
= z log
(
grzech π z
π
)
+ log Γ ( z ) +
1
2 π
Cl
2
( 2 π z )
{\ Displaystyle \ log \ lewo ({\ Frac {G (1-z)} {G (z)}} \ prawej) = z \ log \ lewo ({\ Frac {\ sin \ pi z} {\ pi} }\right)+\log \Gamma (z)+{\frac {1}{2\pi }}\operatorname {Cl} _{2}(2\pi z)}
Ref: patrz Adamchik poniżej, aby uzyskać równoważną formę wzoru na odbicie , ale z innym dowodem.
Odblaskowa formuła 2.0
Zastąpienie z przez (1/2) - z'' w poprzednim wzorze na odbicie daje, po pewnym uproszczeniu, równoważny wzór pokazany poniżej (z udziałem wielomianów Bernoulliego ):
log
(
sol
(
1 2
+ z
)
sol
(
1 2
- z
)
)
= log Γ
(
1 2
- z
)
+
b
1
( z ) log 2 π +
1 2
log 2 + π
0
∫
z
b
1
( x )
dębnik π x re x
{\ Displaystyle \ log \ lewo ({\ Frac {G \ lewo ({\ Frac {1} {2}} + z \ prawej)} {G \ lewo ({\ Frac {1} 2}}-z\right)}}\right)=\log \Gamma \left({\frac {1}{2}}-z\right)+B_{1}(z)\log 2\pi + {\frac {1}{2}}\log 2+\pi \int _{0}^{z}B_{1}(x)\tan \pi x\,dx}
Rozwinięcie szeregu Taylora
Z twierdzenia Taylora i biorąc pod uwagę pochodne logarytmiczne funkcji Barnesa, można otrzymać następujące rozwinięcie szeregu:
log sol ( 1 + z ) =
z 2
log 2 π -
(
z + ( 1 + γ )
z
2
2
)
+
∑
k = 2
∞
( - 1
)
k
ζ ( k )
k + 1
z
k + 1
.
{\ Displaystyle \ log G (1 + z) = {\ Frac {z} {2}} \ log 2 \ pi - \ lewo ({\ Frac {z + (1+ \ gamma) z ^ {2}} {2 }}\right)+\sum _{k=2}^{\infty}(-1)^{k}{\frac {\zeta (k)}{k+1}}z^{k+1} .}
Jest ważny dla
0
< z < 1
{\ displaystyle \, 0 <z <1}
. Tutaj jest funkcją Riemanna Zeta :
ζ ( x )
{\ Displaystyle \, \ zeta (x)}
ζ ( s ) =
∑
n = 1
∞
1
n
s
.
{\ Displaystyle \ zeta (s) = \ suma _ {n = 1} ^ {\ infty} {\ Frac {1} {n ^ {s}}}.}
Potęgowanie obu stron rozwinięcia Taylora daje:
sol ( 1 + z )
= exp
[
z 2
log 2 π -
(
z + ( 1 + γ )
z
2
2
)
+
∑
k = 2
∞
( - 1
)
k
ζ ( k )
k + 1
z
k + 1
]
=
( 2 π
)
z
/
2
exp
[
-
z + ( 1 + γ )
z
2
2
]
exp
[
∑
k = 2
∞
( - 1
)
k
ζ ( k )
k + 1
z
k + 1
]
.
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} G (1 + z) & = \ exp \ lewo [{\ Frac {z} {2}} \ log 2 \ pi - \ lewo ({\ Frac {z + (1+ \ gamma )z^{2}}{2}}\right)+\sum _{k=2}^{\infty }(-1)^{k}{\frac {\zeta (k)}{k+ 1}}z^{k+1}\right]\\&=(2\pi )^{z/2}\exp \left[-{\frac {z+(1+\gamma )z^{2} }{2}}\right]\exp \left[\sum _{k=2}^{\infty}(-1)^{k}{\frac {\zeta (k)}{k+1}} z^{k+1}\right].\end{wyrównane}}}
Porównanie tego z postacią iloczynu Weierstrassa funkcji Barnesa daje następującą zależność:
wyr
[
∑
k = 2
∞
( - 1
)
k
ζ ( k )
k + 1
z
k + 1
]
=
∏
k = 1
∞
{
(
1 +
z k
)
k
wyr
(
z
2
2 k
- z
)
}
{\ Displaystyle \ exp \ lewo [\ suma _ {k = 2} ^ {\ infty} (-1) ^ {k} {\ Frac {\ zeta (k)}} {k + 1}} z ^ {k + 1}\right]=\prod _{k=1}^{\infty }\left\{\left(1+{\frac {z}{k}}\right)^{k}\exp \left( {\frac {z^{2}}{2k}}-z\right)\right\}}
Formuła mnożenia
Podobnie jak funkcja gamma, funkcja G ma również wzór na mnożenie:
sol ( n z ) = K ( n )
n
n
2
z
2
/
2 - n z
( 2 π
)
-
n
2
- n
2
z
∏
i =
0
n - 1
∏
j =
0
n - 1
sol
(
z +
ja + jot
n
)
{\ Displaystyle G (nz) = K (n) n ^ {n ^ {2} z ^ {2}/2-nz} (2 \ pi) ^ {- {\ Frac {n ^ {2} -n} {2}}z}\prod _{i=0}^{n-1}\prod _{j=0}^{n-1}G\left(z+{\frac {i+j}{n} }\Prawidłowy)}
gdzie
K. ( n )
{\ Displaystyle K (n)}
jest stałą określoną wzorem: K. ( n ) {\ Displaystyle K (n)}
K. ( n ) =
mi
- (
n
2
- 1 )
ζ
′
( - 1 )
⋅
n
5 12
⋅ ( 2 π
)
( n - 1 )
/
2
= ( ZA
mi
-
1 12
)
n
2
- 1
⋅
n
5 12
⋅ (
2 π
)
( n - 1 )
/
2
.
{\ Displaystyle K (n) = e ^ {- (n ^ {2} -1) \ zeta ^ {\ pierwsza} (-1)} \ cdot n ^ {\ Frac {5} {12}} \ cdot ( 2\pi )^{(n-1)/2}\,=\,(Ae^{-{\frac {1}{12}}})^{n^{2}-1}\cdot n^ {\frac {5}{12}}\cdot (2\pi)^{(n-1)/2}.}
Tutaj
jest
Glaishera
zeta
pochodną funkcji Riemanna i
jest
stałą
- Kinkelina .
Całkowita wartość
Prawdą jest, że
sol (
z ¯
) =
sol ( z )
¯
{\ Displaystyle G ({\ overline {z}}) = {\ overline {G (z)}}}
, więc
|
G ( z )
|
2
= sol ( z ) sol (
z ¯
)
{\ Displaystyle | G (z) | ^ {2} = G (z) G ({\ overline {z}})}
. Z tej zależności oraz z przedstawionej powyżej formy iloczynu Weierstrassa można to wykazać
|
sol ( x + ja y )
|
=
|
G ( x )
|
wyr
(
y
2
1 + γ
2
)
1 +
y
2
x
2
∏
k = 1
∞
(
1 +
y
2
( x + k
)
2
)
k + 1
wyr
(
-
y
2
k
)
.
{\ Displaystyle | G (x + iy) | = | G (x) | \ exp \ lewo (y ^ {2} {\ Frac {1+ \ gamma} {2}} \ prawo) {\ sqrt {1+ {\frac {y^{2}}{x^{2}}}}}{\sqrt {\prod _{k=1}^{\infty}\left(1+{\frac {y^{2 }}{(x+k)^{2}}}\right)^{k+1}\exp \left(-{\frac {y^{2}}{k}}\right)}}.}
Ta
0
jest ważna dla dowolnego
,
i _ _ _ _ _ _ _
_
relacja _
y ∈
R
{\ Displaystyle y \ w \ mathbb {R}}
. Jeśli
x =
0
{\ displaystyle x = 0}
, zamiast tego obowiązuje poniższa formuła:
|
G ( ja y )
|
= y exp
(
y
2
1 + γ
2
)
∏
k = 1
∞
(
1 +
y
2
k
2
)
k + 1
exp
(
-
y
2
k
)
{\ Displaystyle | G (iy) | = y \ exp \ lewo (y ^ {2} {\ Frac {1+ \ gamma} {2}} \ prawo) {\ sqrt {\ prod _ {k = 1} ^ {\infty}\left(1+{\frac {y^{2}}{k^{2}}}\right)^{k+1}\exp \left(-{\frac {y^{2 }}{k}}\prawo)}}}
dla dowolnego rzeczywistego y .
Ekspansja asymptotyczna
Logarytm G ( z + 1) ma następującą ekspansję asymptotyczną, ustaloną przez Barnesa :
log sol ( z + 1 ) =
z
2
2
log z -
3
z
2
4
+
z 2
log 2 π -
1 12
log z
+
(
1 12
- log ZA
)
+
∑
k = 1
N
b
2 k +
2
4 k
(
k + 1
)
z
2 k
+ O
(
1
z
2 N + 2
)
.
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} \ log G (z + 1) = {} i {\ Frac {Z ^ {2}} {2}} \ log Z - {\ Frac {3z ^ {2}} { 4}}+{\frac {z}{2}}\log 2\pi -{\frac {1}{12}}\log z\\&{}+\left({\frac {1}{12 }}-\log A\right)+\sum _{k=1}^{N}{\frac {B_{2k+2}}{4k\left(k+1\right)z^{2k}} }~+~O\left({\frac {1}{z^{2N+2}}}\right).\end{wyrównane}}}
Tutaj
B
k
{\ displaystyle B_ {k}}
to liczby Bernoulliego
,
to stała
a Glaishera -Kinkelina . (Zauważ
( -
,
)
k
+ 1
1
k
{\ Displaystyle (-1) ^ { }B_{k}}
że nieco myląco w czasach Barnesa liczba Bernoulliego zostałaby zapisana jako
+
1
k
b
dowolnego
aktualna
.) To rozwinięcie obowiązuje dla sektora niezawierającego ujemnej osi rzeczywistej z
|
z
|
{\ displaystyle | z|}
duży.
Związek z całką loggamma
Parametryczną Loggammę można ocenić w kategoriach funkcji G Barnesa (zob. ten wynik znajduje się w Adamchik poniżej, ale podany bez dowodu):
0
∫
z
log Γ ( x ) re x =
z ( 1 - z )
2
+
z 2
log 2 π + z log Γ ( z ) - log sol ( 1 + z )
{\ Displaystyle \ int _ {0 }^{z}\log \Gamma (x)\,dx={\frac {z(1-z)}{2}}+{\frac {z}{2}}\log 2\pi +z\ log \Gamma (z)-\log G(1+z)}
Dowód jest nieco pośredni i obejmuje najpierw rozważenie logarytmicznej różnicy funkcji gamma i funkcji G Barnesa:
z log Γ ( z ) - log sol ( 1 + z )
{\ Displaystyle z \ log \ Gamma (z) - \ log G (1 + z)}
Gdzie
1
Γ ( z )
= z
mi
γ z
∏
k = 1
∞
{
(
1 +
z k
)
mi
- z
/
k
}
{\ Displaystyle {\ Frac {1} {\ Gamma (z)}} = ze ^ {\ gamma z}\prod _{k=1}^{\infty}\left\{\left(1+{\frac {z}{k}}\right)e^{-z/k}\right\} }
i jest stałą
Eulera
Mascheroniego
– .
Biorąc logarytm postaci iloczynu Weierstrassa funkcji Barnesa i funkcji gamma, otrzymujemy:
z log Γ ( z ) - log sol ( 1 + z ) = - z log
(
1
Γ ( z )
)
- log sol ( 1 + z )
=
- z
[
log z + γ z +
∑
k = 1
∞
{
log
(
1 +
z k
)
-
z k
}
]
-
[
z 2
log 2 π -
z 2
-
z
2
2
-
z
2
γ
2
+
∑
k = 1
∞
{
k log
(
1 +
z k
)
+
z
2
2 k
- z
}
]
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} & z \ log \ Gamma (z) - \ log G (1 + z) = - z \ log \ lewo ({\ Frac {1} {\ Gamma ( z)}}\right)-\log G(1+z)\\[5pt]={}&{-z}\left[\log z+\gamma z+\sum _{k=1}^{\infty }{\Bigg \{}\log \left(1+{\frac {z}{k}}\right)-{\frac {z}{k}}{\Bigg \}}\right]\\[ 5pt]&{}-\left[{\frac {z}{2}}\log 2\pi -{\frac {z}{2}}-{\frac {z^{2}}{2}} -{\frac {z^{2}\gamma}{2}}+\sum _{k=1}^{\infty}{\Bigg \{}k\log \left(1+{\frac {z }{k}}\right)+{\frac {z^{2}}{2k}}-z{\Bigg \}}\right]\end{wyrównane}}}
Niewielkie uproszczenie i zmiana kolejności terminów daje rozwinięcie serii:
∑
k = 1
∞
{
( k + z ) log
(
1 +
z k
)
-
z
2
2 k
- z
}
=
- z
log z -
z 2
log 2 π +
z 2
+
z
2
2
-
z
2
γ
2
−
z log Γ ( z ) + log sol ( 1 + z )
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} i \ suma _ {k = 1} ^ {\ infty} {\ Bigg \ {} (k + z) \log \left(1+{\frac {z}{k}}\right)-{\frac {z^{2}}{2k}}-z{\Bigg \}}\\[5pt]={ }&{-z}\log z-{\frac {z}{2}}\log 2\pi +{\frac {z}{2}}+{\frac {z^{2}}{2} }-{\frac {z^{2}\gamma }{2}}-z\log \Gamma (z)+\log G(1+z)\end{wyrównane}}}
Na koniec weź logarytm postaci iloczynu Weierstrassa funkcji gamma i zintegruj po przedziale, aby otrzymać:
0
[ , z ]
{\ Displaystyle \, [0, \, z]}
0
∫
z
log Γ ( x ) re x = -
0
∫
z
log
(
1
Γ ( x )
)
re x
=
- ( z log z - z )
-
z
2
γ
2
-
∑
k = 1
∞
{
( k + z ) dziennik
(
1 +
z k
)
-
z
2
2 k
- z
}
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} i \ int _ {0} ^ {z} \ log \ Gamma (x) \, dx = - \ int _ {0}^{z}\log \left({\frac {1}{\Gamma (x)}}\right)\,dx\\[5pt]={}&{-(z\log zz)} -{\frac {z^{2}\gamma}{2}}-\sum _{k=1}^{\infty}{\Bigg \{}(k+z)\log \left(1+{ \frac {z}{k}}\right)-{\frac {z^{2}}{2k}}-z{\Bigg \}}\end{wyrównane}}}
Zrównanie dwóch ocen kończy dowód:
0
∫
z
log Γ ( x ) re x =
z ( 1 - z )
2
+
z 2
log 2 π + z log Γ ( z ) - log sol ( 1 + z )
{\ Displaystyle \ int _ {0 }^{z}\log \Gamma (x)\,dx={\frac {z(1-z)}{2}}+{\frac {z}{2}}\log 2\pi +z\ log \Gamma (z)-\log G(1+z)}
A ponieważ
sol ( 1 + z ) = Γ ( z ) sol ( z ) {\ Displaystyle \, G (1 + z) = \ Gamma (
) \, G (z)}
z
0
∫
z
log Γ ( x ) re x =
z ( 1 - z )
2
+
z 2
log 2 π - ( 1 - z ) log Γ ( z ) - log sol ( z ) .
{\ Displaystyle \ int _ {0} ^ {z} \ log \ Gamma (x) \, dx = {\ Frac {z (1-z)}} {2}} + {\ Frac {z} {2}} \log 2\pi -(1-z)\log \Gamma (z)-\log G(z)\,.}
^ EW Barnes, „Teoria funkcji G”, Quarterly Journ. Czysty i Appl. Matematyka 31 (1900), 264–314.
^ MF Vignéras, L'équation fonctionelle de la fonction zeta de Selberg du groupe mudulaire SL
( 2 ,
Z
)
{\ Displaystyle (2, \ mathbb {Z})}
, Astérisque 61 , 235–249 (1979).
^
Park, Junesang (1996). „Formuła duplikacji dla podwójnej funkcji gamma $ Gamma_2 $” . Biuletyn Koreańskiego Towarzystwa Matematycznego . 33 (2): 289–294.
Bibliografia
_ Uogólnienie twierdzenia Bohra-Mollerupa dla funkcji wypukłych wyższego rzędu (PDF) . Skoczek. P. 218.
^ I. Vardi, Wyznaczniki Laplacian i wiele funkcji gamma , SIAM J. Math. Analny. 19 , 493-507 (1988).
^ ET Whittaker i GN Watson , „ Kurs nowoczesnej analizy ”, CUP.
Askey, RA; Roy, R. (2010), „Funkcja G Barnesa” , w: Olver, Frank WJ ; Lozier, Daniel M.; Boisvert, Ronald F.; Clark, Charles W. (red.), NIST Handbook of Mathematical Functions , Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-19225-5 , MR 2723248