Wszystkie punkty, w których dwie styczne krzywej przecinają się pod kątem 90°
Aby zapoznać się z gałęzią medycyny, zobacz
Ortoptyka .
W geometrii krzywych ortoptyka to zbiór punktów, dla których dwie styczne danej krzywej spotykają się pod kątem prostym.
Ortoptyka hiperboli (jej koło kierujące)
Przykłady:
Ortoptyka paraboli to jej kierownica (dowód: patrz poniżej ),
Ortoptyka elipsy x
2
za
2
+
y
2
b
2
=
1 {
\ Displaystyle {\ tfrac {x ^ {2}} {a ^ {2}}} + {\ tfrac {y ^ {2}} {b ^ {2}}} = 1}
to koło reżysera
x
2
+
y
2
=
za
2
+
b
2
{\ Displaystyle x ^ {2} + y ^ {2} = a ^ {2} + b ^ {2} }
(patrz poniżej ),
Ortoptyka hiperboli x
2
za
2
-
y
2
b
2
=
1 , za > b {
\ Displaystyle {\ tfrac {x ^ {2}} {a ^ {2}}} - {\ tfrac {y ^ {2} }} {b ^ {2}}} = 1, \ a> b}
to koło reżysera
x
2
+
y
2
=
za
2
-
b
2
{\ Displaystyle x ^ {2} + y ^ {2} = a ^ {2}-b^{2}}
(w przypadku a ≤ b nie ma stycznych ortogonalnych, patrz poniżej ),
Ortoptyka astroidy
=
równaniem
to quadrifolium
sałata
biegunowym
1
z
2 .
_
r _ _
0
_ _
_
_
_ _ ( 2 φ ) , ≤ φ < 2 π
{\ Displaystyle R = {\ tfrac {1} {\ sqrt {2}}} \ cos (2 \ varphi), \ 0 \ równoważnik \ varphi <2 \ pi} (
patrz poniżej ).
uogólnienia:
Izoptyka to zbiór punktów, w których dwie styczne danej krzywej przecinają się pod ustalonym kątem (patrz poniżej ).
Izoptyka dwóch płaskich krzywych to zbiór punktów, w których dwie styczne przecinają się pod ustalonym kątem .
Twierdzenie Talesa o cięciwie PQ można uznać za ortoptykę dwóch okręgów zdegenerowanych do dwóch punktów P i Q .
Ortoptyka paraboli
Dowolną parabolę można przekształcić sztywnym ruchem (kąty się nie zmieniają) w parabolę z równaniem
y = za
x
2
{\ Displaystyle y = ax ^ {2}}
. Nachylenie w punkcie paraboli wynosi
m = 2 za x
{\ Displaystyle m = 2ax}
. Zastąpienie x daje parametryczną reprezentację paraboli z nachyleniem stycznej jako parametrem:
(
m
2 a
,
m
2
4 a
)
.
{\ Displaystyle \ \ lewo ({\ tfrac {m} {2a}}, {\ tfrac {m ^ {2}} {4a}} \ prawej) \!.} Styczna
ma równanie
y = m x + n
{\ Displaystyle y = mx + n}
z wciąż nieznanym n , które można określić, wstawiając współrzędne punktu paraboli. Otrzymuje się
y = m x −
m
2
4 za
.
{\ Displaystyle \ y = mx - {\ tfrac {m ^ {2}} {4a}} \;.}
Jeśli styczna zawiera punkt 0 0 ( x , y ) poza parabolą, to równanie
r
0
= m
x
0
-
m
2
4 za
→
m
2
- 4 za
x
0
m + 4 za
r
0
=
0
{\ Displaystyle y_ {0} = mx_ {0} - {\ Frac {m ^ {2}} {4a}} \ quad \rightarrow \quad m^{2}-4ax_{0}\;m+4ay_{0}=0}
trzyma, który ma dwa rozwiązania m 1 i m 2 odpowiadające dwóm przechodzącym stycznym 0 0 ( x , y ) . Wolny termin zredukowanego równania kwadratowego jest zawsze iloczynem jego rozwiązań. Stąd, jeśli styczne spotykają się w punkcie 0 0 ( x , y ) ortogonalnie, zachodzą następujące równania:
m
1
m
2
= - 1 = 4 za
r
0
{\ Displaystyle m_ {1} m_ {2} = -1 = 4ay_ {0}}
Ostatnie równanie jest równoważne
y
0
= -
1
4 za
,
{\ Displaystyle y_ {0} = - {\ Frac {1} {4a}} \;,}
co jest równaniem na kierownicę .
Ortoptyka elipsy i hiperboli
Elipsa
mi
{2}
:
x
2
za
2
+
y
2
b
2
= 1
{\ Displaystyle \; E: \; {\ tfrac {x ^ {2}} {a ^ {2}}} + {\ tfrac {y ^ }}{b^{2}}}=1\;}
będzie rozważaną elipsą.
(1) Styczne do elipsy
w
wierzchołkach
i ko-wierzchołkach przecinają się w 4 punktach
( ± za , ± b )
{\ Displaystyle (\ pm a, \ pm b)}
pożądana krzywa ortoptyczna (okrąg
x
2
+
y
2
=
za
2
+
b
2
{\ Displaystyle x ^ {2} + y ^ {2} = a ^ {2} + b ^ {2}} )
.
za
2
x
+ v
(
2
2
r
elipsy
{
tfrac {u}{a^{2}}}x+{\tfrac {v}{b^{2}}}y=1}
) Styczna w punkcie ma
displaystyle
b
równanie
Displaystyle
1
{
u
\
=
\ (patrz styczna do elipsy ). Jeśli punkt nie jest wierzchołkiem, równanie to można rozwiązać dla y:
y = −
b
2
u
a
2
v
x +
b
2
v
.
{\ Displaystyle \ y = - {\ tfrac {b ^ {2} u} {a ^ {2} v}} \; x \; + \; {\ tfrac {b ^ {2}} {v}} \ ;.}
(
) m = -
b
2
u
za
2
v
,
n =
b
2
v {
\
Displaystyle (I) \; m = - {\ tfrac {b ^ {2} u} {a ^ {2} v }},\;{\color {red}n={\tfrac {b^{2}}{v}}}\;} i
ja równanie
u
2
za
2
= 1 -
v
2
b
2
= 1 -
b
2
nr
2
{\ Displaystyle \; {\ color {niebieski} {\ tfrac {u ^ {2}} {a ^ {2}}} = 1- {\ tfrac {v ^ {2}} {b ^ {2}}} =1-{\tfrac {b^{2}}{n^{2}}}}\;}
otrzymujemy:
m
2
=
b
4
u
2
za
4
v
2
=
1
2
b
( 1 -
b
2
n
2
za
)
4
v
2
u
2
za
2
=
1
za
2
n
2
=
n
2
-
b
2
za
2
.
{\ Displaystyle m ^ {2} = {\ Frac {b ^ {4} u ^ {2}} {a ^ {4} v ^ {2}}} = {\ Frac {1} {a ^ {2} }}{\color {red}{\frac {b^{4}}{v^{2}}}}{\color {niebieski}{\frac {u^{2}}{a^{2}} }}={\frac {1}{a^{2}}}{\color {red}n^{2}}{\color {niebieski}(1-{\frac {b^{2}}{n ^{2}}})}={\frac {n^{2}-b^{2}}{a^{2}}}\;.}
Stąd
( ja ja ) n = ±
m
2
za
2
+
b
2
{\ Displaystyle \ (II) \; n = \ pm {\ sqrt {m ^ {2} a ^ {2} + b ^ {2}}} }
i równanie niepionowej stycznej to
y = m x ±
m
2
za
2
+
b
2
.
{\ Displaystyle y = m \; x \; \ pm {\ sqrt {m ^ {2} a ^ {2} + b ^ {2}}}.}
Rozwiązywanie relacji dla
( ja )
{\ Displaystyle (I)}
dla
u , v
{\ displaystyle u, v}
i przestrzeganie
:
( ja )
{\ Displaystyle (II)}
prowadzi do zależnej od nachylenia parametrycznej reprezentacji elipsy
( u , v ) = ( -
m
za
2
±
m
2
za
2
+
b
2
,
b
2
±
m
2
2
.
+
b
2
za )
{\ Displaystyle (u, v) = (- {\ tfrac {ma ^ {2}}} {\ pm {\ sqrt {m ^ {2} a ^ {2} + b ^ {2}}}}} \; ,\;{\tfrac {b^{2}}{\pm {\sqrt {m^{2}a^{2}+b^{2}}}}})\ .\ } (Kolejny dowód
: patrz Elipsa ).
to równanie
Jeśli
0
styczna
0
poza
zawiera
punkt elipsą,
y
0
= m
x
0
±
m
2
za
2
+
b
2
{\ Displaystyle y_ {0} = mx_ {0} \ pm {\ sqrt {m ^ {2} a ^ {2} + b ^ {2}}}}
posiada. Wyeliminowanie pierwiastka kwadratowego prowadzi do
0
m
2
-
2
x
0
y
0
0
x
2
-
za
2
m +
0
y
2
-
b
2
0
x
2
-
za
2
= ,
{\ Displaystyle m ^ {2} - {\ Frac {2x_ {0} y_ {0}} {x_ { 0}^{2}-a^{2}}}m+{\frac {y_{0}^{2}-b^{2}}{x_{0}^{2}-a^{2}} }=0,}
(
ma
0
,
y
0
}
{\ Displaystyle (x_ {0}
dwa rozwiązania odpowiadające dwóm stycznym przechodzącym przez
,
{0}
y_
)
)
x
. Stały wyraz monicznego równania kwadratowego jest zawsze iloczynem jego rozwiązań. Stąd, jeśli styczne spotykają się ortogonalnie, zachodzą następujące równania:
(
x
0
,
y
0
)
{\ Displaystyle (x_ {0}, y_ {0})}
Ortoptyka (czerwone kółka) koła, elips i hiperboli
m
1
m
2
= - 1 =
0
y
2
-
b
2
0
x
2
-
za
2
{\ Displaystyle m_ {1} m_ {2} = - 1 = {\ Frac {y_ {0} ^ {2} -b ^ {2 }}{x_{0}^{2}-a^{2}}}}
Ostatnie równanie jest równoważne
0
x
2
+
0
y
2
=
za
2
+
b
2
.
{\ Displaystyle x_ {0} ^ {2} + y_ {0} ^ {2} = a ^ {2} + b ^ {2} \;.}
Z (1) i (2) otrzymujemy:
Punkty przecięcia stycznych ortogonalnych są punktami okręgu
x
2
+
y
2
=
za
2
+
b
2
{\ Displaystyle x ^ {2} + y ^ {2} = a ^ {2} + b ^ {2}}
.
Hiperbola
Przypadek elipsy można prawie dokładnie zaadaptować do przypadku hiperboli. Jedyne zmiany, które należy wprowadzić, to zastąpienie
do
przez
b
{2} }
2
{
\
b ^
displaystyle i ograniczenie m
| m | > b / a . Dlatego:
Punkty przecięcia stycznych ortogonalnych są punktami okręgu
x
2
+
y
2
=
za
2
-
b
2
{\ Displaystyle x ^ {2} + y ^ {2} = a ^ {2} -b ^ {2}}
, gdzie a > b .
Ortoptyka astroidy
Ortoptyczny (fioletowy) astroidy
Astroidę można opisać reprezentacją parametryczną
0
do →
( t ) =
(
sałata
3
t ,
grzech
3
t
)
, ≤ t < 2 π
{\ Displaystyle {\ vec {c}} (t) = \ lewo (\ sałata ^ {3} t \ grzech ^{3}t\prawo),\quad 0\równik t<2\pi }
.
Od warunku
do ˙
→
( t ) ⋅
do ˙
→
( t + α ) =
0
{\ Displaystyle {\ vec {\ kropka {c}}} (t) \ cdot {\ vec {\ kropka {c}}} (t + \ alfa )=0}
rozpoznaje się odległość α w przestrzeni parametrów, przy której pojawia się ortogonalna styczna do ċ → ( t ) . Okazuje się, że odległość jest niezależna od parametru t , czyli
α = ± π / 2 . Równania stycznych (ortogonalnych) w punktach c → ( t ) i
c → ( t + π / 2 ) są odpowiednio:
y
= - dębnik t
(
x -
sałata
3
t
)
+
grzech
3
t ,
y
=
1
dębnik t
(
x +
grzech
3
t
)
+
sałata
3
t .
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} y & = - \ tan t \ lewo (x- \ cos ^ {3} t \ prawej) + \ sin ^ {3} t, \\ y & = {\ frac {1} \tan t}}\left(x+\sin ^{3}t\right)+\cos ^{3}t.\end{wyrównane}}}
Ich wspólny punkt ma współrzędne:
x
= grzech t sałata t ( grzech t - sałata t ) ,
y
= grzech t sałata t ( grzech t + sałata t ) .
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} x & = \ sin t \ cos t (\ sin t- \ cos t), \\ y & = \ sin t \ cos t (\ sin t + \ cos t). \ koniec {wyrównane }}}
Jest to jednocześnie parametryczna reprezentacja ortoptyki.
Eliminacja parametru t daje niejawną reprezentację
2
(
x
2
+
y
2
)
3
-
(
x
2
-
y
2
)
2
= 0.
{\ Displaystyle 2 \ lewo (x ^ {2} + y ^ {2} \ prawo) ^ {3} - \ lewo ( x^{2}-y^{2}\prawo)^{2}=0.}
Wprowadzenie nowego parametru
φ = t − 5π / 4 jeden dostaje
x
=
1
2
sałata ( 2 φ ) sałata φ ,
y
=
1
2
sałata ( 2 φ ) grzech φ .
{\ Displaystyle {\ rozpocząć {wyrównane} x & = {\ tfrac {1} {\ sqrt {2}}} \ cos (2 \ varphi) \ cos \ varphi, \\ y& = {\ tfrac {1} {\ sqrt {2}}}\cos(2\varphi )\sin \varphi .\end{wyrównane}}}
(Dowód wykorzystuje tożsamość sumy i różnicy kątów .) Otrzymujemy zatem reprezentację biegunową
0
r =
1
2
sałata ( 2 φ ) , ≤ φ < 2 π
{\ Displaystyle R = {\ tfrac {1} {\ sqrt {2}}} \ cos (2 \ varphi), \ quad 0 \ równoważnik \ varphi <2\pi}
ortoptycznego. Stąd:
Izoptyka paraboli, elipsy i hiperboli
Isoptics (fioletowe) paraboli dla kątów 80° i 100°
Izoptyki (fioletowe) elipsy dla kątów 80° i 100°
Isoptics (fioletowe) hiperboli dla kątów 80° i 100°
wymieniono izotopy dla kątów α ≠ 90 ° . Nazywa się je izooptykami α . Dowody znajdują się poniżej .
Równania izotopów
Parabola:
Izooptyki α paraboli z równaniem y = ax 2 są gałęziami hiperboli
x
2
-
dębnik
2
α
(
y +
1
4 za
)
2
-
y za
= 0.
{\ Displaystyle x ^ {2} - \ dębnik ^ {2} \ alfa \ lewo (y + {\ Frac {1} {4a }}\right)^{2}-{\frac {y}{a}}=0.}
Gałęzie hiperboli dostarczają izooptyki dla dwóch kątów α i 180° − α (patrz rysunek).
Elipsa:
Izooptyki α elipsy z równaniem
x 2 / a 2 + y 2 / b 2 = 1 to dwie części krzywej stopnia-4
(
x
2
+
y
2
-
za
2
-
b
2
)
2
dębnik
2
α = 4
(
za
2
r
2
+
b
2
x
2
-
za
2
b
2
)
{\ Displaystyle \ lewo (x ^ {2} + y ^ {2}-a^{2}-b^{2}\right)^{2}\tan ^{2}\alpha =4\left(a^{2}y^{2}+b^{2 }x^{2}-a^{2}b^{2}\prawo)}
(widzieć zdjęcie).
Hiperbola:
Izooptyki α hiperboli z równaniem
x 2 / a 2 − y 2 / b 2 = 1 to dwie części krzywej stopnia 4
(
x
2
+
y
2
-
za
2
+
b
2
)
2
dębnik
2
α = 4
(
za
2
y
2
-
b
2
x
2
+
za
2
b
2
)
.
{\ Displaystyle \ lewo (x ^ {2} + y ^ {2} -a ^ {2} + b ^ {2} \ prawo) ^ {2} \ tan ^ {2} \ alfa = 4 \ lewo (a ^{2}y^{2}-b^{2}x^{2}+a^{2}b^{2}\prawo).}
Dowody
Parabola:
Parabola y = ax 2 może być sparametryzowana przez nachylenie jej stycznych m = 2 ax :
do →
( m ) =
(
m
2 za
,
m
2
4 za
)
, m ∈
R
.
{\ Displaystyle {\ vec {c}} (m) = \ lewo ({\ Frac {m} {2a}}, {\ Frac {m ^ {2}} {4a}} \ prawej), \ quad m \ w \mathbb {R} .}
Styczna o nachyleniu m ma równanie
y = m x -
m
2
4 za
.
{\ Displaystyle y = mx - {\ Frac {m ^ {2}} {4a}}.}
Punkt 0 0 ( x , y ) leży na stycznej wtedy i tylko wtedy, gdy
y
0
= m
x
0
-
m
2
4 za
.
{\ Displaystyle y_ {0} = mx_ {0} - {\ Frac {m ^ {2}} {4a}}.}
Oznacza to, że współczynniki kierunkowe m 1 , m 2 dwóch stycznych zawierających 0 0 ( x , y ) spełniają równanie kwadratowe
m
2
- 4 za
x
0
m + 4 za
y
0
= 0.
{\ Displaystyle m ^ {2} -4ax_ {0} m + 4ay_ {0} = 0.}
Jeśli styczne spotykają się pod kątem α lub 180° − α , równanie
dębnik
2
α =
(
m
1
-
m
2
1 +
m
1
m
2
)
2
{\ Displaystyle \ dębnik ^ {2} \ alfa = \ lewo ({\ Frac {m_ {1} -m_ {2}} {1 +m_{1}m_{2}}}\prawo)^{2}}
musi być spełniony. Rozwiązując równanie kwadratowe dla m i podstawiając m 1 , m 2 do ostatniego równania, otrzymujemy
0
x
2
-
dębnik
2
α
(
y
0
+
1
4 za
)
2
-
y
0
za
= 0.
{\ Displaystyle x_ {0} ^ {2} - \ dębnik ^ {2} \ alfa \ lewo (y_ {0} + { \frac {1}{4a}}\right)^{2}-{\frac {y_{0}}{a}}=0.}
To jest równanie powyższej hiperboli. Na jej gałęziach znajdują się dwie izooptyki paraboli dla dwóch kątów α i 180° − α .
Elipsa:
W przypadku elipsy
x 2 / a 2 + y 2 / b 2 = 1 można przyjąć ideę ortoptyki dla równania kwadratowego
m
2
-
2
x
0
y
0
0
x
2
-
za
2
m +
0
y
2
-
b
2
0
x
2
-
za
2
= 0.
{\ Displaystyle m ^ {2} - {\ Frac {2x_ {0} y_ {0}} {x_ {0}^{2}-a^{2}}}m+{\frac {y_{0}^{2}-b^{2}}{x_{0}^{2}-a^{2} }}=0.}
Teraz, podobnie jak w przypadku paraboli, należy rozwiązać równanie kwadratowe i wstawić do równania dwa rozwiązania m 1 , m 2
dębnik
2
α =
(
m
1
-
m
2
1 +
m
1
m
2
)
2
.
{\ Displaystyle \ tan ^ {2} \ alfa = \ lewo ({\ Frac {m_ {1} -m_ {2}} {1 + m_ {1} m_ {2}}} \ prawej) ^ {2}. }
Zmiana układu pokazuje, że izooptyki są częściami krzywej stopnia 4:
(
0
x
2
+
0
y
2
-
za
2
-
b
2
)
2
dębnik
2
α = 4
(
za
2
0
y
2
+
b
2
0
x
2
-
za
2
b
2
)
.
{\ Displaystyle \ lewo (x_ {0} ^ {2} + y_ {0} ^ {2} -a ^ {2} -b ^ {2} \ prawo) ^ {2} \ tan ^ {2} \ alfa =4\left(a^{2}y_{0}^{2}+b^{2}x_{0}^{2}-a^{2}b^{2}\right).}
Hiperbola:
Rozwiązanie dla przypadku hiperboli można przyjąć z przypadku elipsy, zastępując b 2 przez - b 2 (jak w przypadku ortoptyki, patrz wyżej ).
Aby zwizualizować izooptyki, zobacz krzywą niejawną .
Linki zewnętrzne
Notatki