Pareve
W koszerności , dietetyczne prawa judaizmu , pareve (z jidysz : פאַרעוו dla „neutralnego”, po hebrajsku פרווה , a także parve i inne warianty angielskiej pisowni ) to klasyfikacja substancji jadalnych, które nie zawierają składników mlecznych ani mięsnych . Żywność w tej kategorii obejmuje wszystkie produkty, które wyrastają z ziemi (owoce, warzywa, zboża itp.), ryby (tylko ryby koszerne), jaja oraz niebiologiczne produkty jadalne (takie jak woda i sól).
Kaszrut zabrania spożywania mieszanek mleka i mięsa , spożywania mleka i mięsa w tym samym posiłku, spożywania produktów mlecznych w pewnym czasie po spożyciu mięsa (okres ten różni się w zależności od zwyczaju) oraz używania tych samych potraw zarówno do nabiału, jak i mięsa. Pokarmy Pareve, jako neutralne, mogą być spożywane z nabiałem lub mięsem.
Prawa
Jaja, które zostały złożone, są uważane za pareve, ponieważ są oddzielone od zwierzęcia. Ale jaja znalezione wewnątrz ptaka po jego uboju są uważane za część zwierzęcia i dlatego mają status mięsa. Jaja sprzedawane na rynku na ogół nie są pobierane od zwierząt poddanych ubojowi i dlatego są pareve.
Kaszrut wymaga, aby zwykły chleb był pareve, ponieważ chleb jest podstawowym pożywieniem i istnieje duże prawdopodobieństwo, że zapomni się, że chleb zawiera składniki mleczne lub mięsne. Chleb nie musi być pareve, jeśli jest robiony w nietypowym kształcie lub spożywany tego samego dnia, w którym został upieczony. Nawet wegetarianie są zobowiązani do powstrzymania się od pieczenia chleba bez pareve, ponieważ kaszrut obowiązuje jednakowo wszystkich Żydów.
Żywność, która zawiera tylko składniki pareve, ale która ma kontakt z nabiałem lub daniami mięsnymi w domu lub która jest wytwarzana na sprzęcie używanym również do produkcji sprzętu mleczarskiego lub mięsnego, zachowuje status pareve i może być spożywana po spożyciu nabiału lub mięsa. Jeśli jednak dojdzie do takiego kontaktu, można go spożywać tylko odpowiednio do dań mlecznych lub mięsnych. Niektóre produkty handlowe, które są pareve, ale zostały wyprodukowane na urządzeniach mleczarskich, są opatrzone literami DE po hechscher, aby poinformować konsumenta, że produktu nie można spożywać razem z mięsem. Mimo to taki produkt można spożywać po posiłku mięsnym.
Farmaceutyki przyjmowane do celów medycznych, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego, choć nie są technicznie pare , nie wymagają okresu oczekiwania po ich spożyciu, ponieważ zazwyczaj są połykane bez żucia i mają niewielki kontakt z ustami. Prawa koszerności nie dotyczą środków farmaceutycznych przyjmowanych ze względów medycznych. Witaminy natomiast mają status pożywienia, w związku z czym należy przestrzegać praw kaszrutu. Prawa kaszrutu w ogóle nie dotyczą substancji, które nie są przyjmowane doustnie.
Podczas gdy koszerne gospodarstwa domowe mają na ogół dwa zestawy naczyń, jeden do nabiału, a drugi do mięsa, niektóre koszerne gospodarstwa domowe zawierają również trzeci zestaw naczyń pareve lub przynajmniej przybory kuchenne, aby umożliwić przygotowanie potraw pareve, a następnie podanie ich z posiłki mleczne lub mięsne.
Podczas gdy ryba jest pareve, Talmud ostrzega, aby nie spożywać ryb bezpośrednio zmieszanych z mięsem, a zwyczajem nie jest spożywanie obu na tym samym talerzu, jeśli oba są spożywane w tym samym posiłku. W Chabadzie panuje zwyczaj powstrzymywania się od jedzenia ryb z mlekiem , ale dopuszczalne jest łączenie ryb z produktami ubocznymi nabiału (ser, masło itp.). Znacznie mniej powszechną praktyką jest rezygnacja z jedzenia ryb w połączeniu z jakimkolwiek produktem mlecznym.
Pareve w produkcji komercyjnej
Ze względu na ograniczenia prawa żydowskiego zabraniające łączenia mleka i mięsa , wiele produktów spożywczych sprzedawanych konsumentom koszernym jest pareve, modyfikując w ten sposób tradycyjne przepisy i umożliwiając spożywanie produktu z nabiałem lub mięsem. Typowe składniki stosowane jako substytuty składników mlecznych lub mięsnych to soja i tofu , olej palmowy i kokosowy oraz różne warzywa. Analogi mięsa są używane do zastąpienia prawdziwego mięsa w przepisach, a ser sojowy do zastąpienia prawdziwego sera. Niektóre analogi mięsa obejmują nabiał.
Prawa Marit zabraniają jedzenia pareve, które wydaje się być nabiałem razem z mięsem i odwrotnie. Jednak przy szerokiej dostępności handlowej takich pareve imitacji zarówno produktów mlecznych, jak i mięsnych, dziś jest to dozwolone.
Margaryna jest powszechnie stosowana zamiast masła, umożliwiając w ten sposób pieczenie wypieków. W 2008 roku brak koszernej margaryny paschalnej utrudniał koszernym konsumentom przygotowywanie przepisów pareve.
Pareve i wegetarianizm
Słowo „pareve” na etykiecie może sugerować, że produkt jest odpowiedni dla wegetarian lub wegan , ale nie zawsze jest to prawdą. Ryby i produkty rybne, takie jak żelatyna rybna , są pareve, ale generalnie nie wegetariańskie i nigdy wegańskie (ale byłyby spożywane przez pescetarian ). Miód , jaja i produkty jajeczne, takie jak majonez i białko , są pareve i wegetariańskie, ale nie wegańskie.
Niektóre procesy przekształcają mięso lub produkt mleczny w substancję pareve . Na przykład podpuszczka jest czasami wytwarzana z wyściółek żołądka, ale jest dopuszczalna do produkcji sera koszernego, ale takie sery mogą być nie do przyjęcia dla niektórych wegetarian, którzy jedzą tylko ser z wegetariańskiej podpuszczki.
Podobnie, niektóre produkty opatrzone wegańską etykietą certyfikującą nie mają statusu halachy jako pareve ze względu na przypadkowy kontakt ze składnikami mlecznymi lub przyborami, które sprawiają, że produkt jest mleczny, a jednocześnie kwalifikuje się na podstawie wegańskiego certyfikatu jako niezawierający produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pareve i alergie
Osoby uczulone na produkty mleczne mogą zakładać, że produkty oznaczone jako „pareve” nie zawierają produktów mlecznych, chociaż nie zawsze tak jest. Kaszrut ma procedury, dzięki którym sprzęt może zostać oczyszczony z wcześniejszego niekoszernego użycia, ale może to być nieodpowiednie dla alergików, wegetarian lub wyznawców innych przepisów religijnych. Na przykład sprzęt do produkcji mleka można wyczyścić na tyle dobrze, że rabini przyznają pareve status produktów wytworzonych z jego udziałem. Niemniej jednak osoba o silnej wrażliwości alergicznej na produkty mleczne może nadal reagować na pozostałości mleczne i dlatego niektóre produkty, które są legalnie pareve, mają ostrzeżenia „mleczne”. Ogólną zasadą w takich sprawach jest to, że przedmiot przypadkowo zawierający składniki mleczne można uznać za pareve, jeśli nabiał występuje w ułamku mniejszym niż 1/60 (1,67%) całości. Ponadto w komercyjnych pareve organy nadzorujące produkcję żywności często starają się być bardziej rygorystyczne. Jednak osoby z alergiami mogą być wrażliwe na znacznie niższe stężenia takich składników – nawet stężenia części na milion – i dlatego mogą nie być w stanie polegać na oznaczeniu pareve.
Użycie w slangu
Słowo „pareve” jest również używane we współczesnym izraelskim slangu , aby zasugerować, że coś jest przeciętne lub że w oświadczeniu brakuje jasnego przesłania.
Zobacz też
Linki zewnętrzne
- Słownikowa definicja pareve w Wikisłowniku